5.19.2009

Извините

Djupt blå massor moln rullar in över Tapelake.
K vill bo vid havet. Det var roligt. Bortom fabriken ligger nämligen havet. Kanske en kilometer bort.

Idag är det dags att åter åka ner till Uppsala för de sista svängarna i skärselden innan det är klart, fick en smärre chock då en kamrat smsade och berättade att hon var klar. Finns det sådana på riktigt??! Är hon månne i himlen då?
Sedan började jag läsa On Liberty notes-en.
Det är alltid lika spännande då man kommer ihåg vad som hände runt omkring lektionerna då vi gick igenom valda delar av Mill, hur han väckte tankar som både det politiska filosofi optionet och cultural option i engelskan fyllde på, och så sedan RSs jävla svammel på det.Genomgår en process av de-Simsification just nu och detta är the secret speech - jag funderar lite kring de skilda tankesätt som spirade ur konflikterna som MacCauley (can't googla and can't stava) och Rawls och Mill utlöste. Om klass och grupper, som olika personer tog olika approcher till i bekantskapskretsen- och på riktigt Milliskt vis spinner allt på samma tråd, mynnar allt i samma flod- hur kommer individen och massan överens?

Några blev så ovänner om vilket förhållningssätt man skulle ha till den småbygd där de båda ( eller delvis iaf) växt upp. En blev väldigt stolt i rösten medan den andra förkastade alla konnotationer som följde med för att denne tyckte sig vilja växa över sådana limitations. Språkets begränsningar och ett samhällssystem konstruerat kring klasser där man kan göra allt man vill för att undkomma utom att förändra hur man tänker stodsom motvikt till stoltheten tyckte hon. Minns grälet och ser nu den flammande röda ilskan som logik, haha!

Frågade en vän om the harm principle vilket J.S Mill håller väldigt högt - Mill konstaterar att det är OK att skada dig själv på vilket sätt du vill och önskar ( droger etc etc) - så länge ingen annan lider av det. Detta var klart, men det var definitionen av harm vi diskuterade.
Vännen ansåg att det var väl OK så länge det inte blev några konsekvenser av the harm caused. OK att t ex bli passivt rökt medan man väntar på bussen tyckte han eftersom det reasonably inte orskade så mycket förkortning av livet.
Fortsatte att fundera kring hur det är när jordnötsallergiker går på bio- massan vs individen och konsekvenser åt olika håll.

Kommer då att tänka på en liten sak som förbryllar mig men som någon annan kanske vet- hur kommer det sig att Devlin som protesterar mot Mill's moraliskt förfallande samhälle styrt av the harm principle, kan protestera genom att hävda att ett sådant samhälle som handlar efter the harm principle inte skulle ha stått upp mot Nazisterna? Min lilla dammiga hjärna hänger inte med där.

Och på tal om potatisar har jag alldeles för mycket tid på mina händer.


2 kommentarer:

  1. Ja, jag vet. Jag tänkte inte längre än den där förbaskade fabriken.

    SvaraRadera
  2. Ja det är ack så lätt att bli fjättrad av fabriken... ;)

    SvaraRadera