11.18.2011

Crank + Crank 2: High Voltage

Har jag berättat om Sturms nya men inte favourite obsession? Jason Statham. Han är stjärnan i ett nummer spännande och känsloladdade filmer. Crank och uppföljaren High Voltage är två av dessa, precis som Transporter (1,2,3...4?) etc etc. Alla känsloladdade dramer.

Crank till exempel, börjar med att denne känslige man vaknar upp groggy och upptäcker med hjälp av en DVD att den kinesiska maffian injicerat honom med ett gift som kommer döda honom om ca 2 h. OM han inte håller adrenalinnivåerna skyhöga (hans livslånge vän mr. deranged doctor upptäcker detta). Alltså sätter sig den väne mannen och gråter i de 90 minuter filmen varar och man får följa hans väg mot sitt oundvikliga öde. Mycket sorgligt. Det alternativa slutet är dock helt annorlunda.

Alt. end

Chev(Statham) vaknar upp och ser DVDn inser att han måste hämnas hårt och få tag på ett motgift. 90 minuters adrenalinstimulerande aktivitet följer. Biljakt, bilkapning, innovativ bilparkering, slagmål, offentlig kopulering, knarkande samt intriger med flickvännen och småprat med Pedro (Napoleon Dynamite ni vet), alla stereotyper som finns används nonstop. Massor av gunfights, fistfights och helicopterbattles.

Får fem motorsågar av fem möjliga, ganska påhittig film med enormt tempo. Stor humor också.

Crank 2 är i samma anda ett känsligt drama om hur den kinesiska maffian byter ut hans tidigare hjärta mot en maskin som bara kan hålla Chev vid liv i 2 h. Här porträtteras en helt annan sida av dödskampen då Chev denna gång inser att detta bara är ett grymt skämt, en parallell mot Raskolnikovs kamp med sitt samvete.

Alt. end

Eftersom batteriet till hjärtat går sönder är det akut att få tag på Chev's "strawberry tart" och vild jakt följer med inslag av innovativt elchockande. Battle med asiater överallt, mycket naket, offentlig kopulering och småprat med Pedros tvillingbror som är extremt hämndlysten (TS de är tvillingar i verkligheten) och vill kicka asian butt. Fler intriger runt flickvännen följer också med fortsatta nakenheter  till följd.

Lite långsammare tempo mer naket, inte lika intressant men med guldkorn här och var. The baddie heter Poon Dang. Jag menar... ja, tänk själv. Tre motorsågar.


3 kommentarer:

  1. Lock, stock and two smoking barrels! Den unge Jasons genombrott, ett känsligt kostymdrama som involverar såväl Vinnie Jones känsliga porträtt av en närvarande far och en man som möter döden i form av en svart gummidildo...

    Peter hatar den, jag gillar den skarpt, man kan redan där ana Jasons väg mot attt bli den han var ämnad att bli...

    SvaraRadera
  2. Tror bestämt karaktärsskådisen Jason även har huvudrollen i Transporter 1 och 2. Tror han funnit sin nisch om man säger så. Gillar Sturmis Crank kan hon nog tänkas gå igång lite på Transporter också.

    SvaraRadera