10.23.2010

I want it all

Juda, verb
Att tillskansa sig fördelar i form av vara eller tjänst med pengavärde.
juda, juda, judat

Uttrycket kommer av alla tusen WW2 filmer vi, the borgs, har sett där snålhet framhållits som utmärkande för vissa människor, fördomen är utmärkande för andra grupper.
Så småningom blev det långdraget att förankra uttrycket i en film (som allmänheten ändå inte greppade kopplingen till) att aktiviteten juda har fått ett eget liv. Det är visserligen lite mer komplext än definitionen (eller försöket) låter påskina. Ett exempel som också faller under kategorin är när Brez förbjuder flaskor att kastas i pant lådan på ett random gatukök någonstans i Sverige, den skall sparas och pantas. En synonym kan vara "närig". Man judar också när man går för att låna kaffe av grannen och kommer tillbaka med inte bara kaffe utan även diverse andra varor såsom bullar, lökar, sylt etc. 
Nej som vanligt rymmer inte uttrycket så mycket kylskåpsracism som man tror utan det bara heter så hade kunnat heta att Svenna eller vad som helst, en sak definiras inte av sitt ursprung?.

Detta är dock inte poängen, kanske en liten del av den, för detta rör fredagen.
- 3 st måltider
- 1 st CD skiva
- 1 st Biljett till Ladies Night ( I know, who would've thought?) samt 1 st biljett till efterfesten, all judat by the master herself. 

Jag bugar bockar och tackar för applåderna, det är inte ofta man har en sådan tur/skicklighet. Vad är det mesta ni judat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar